Článek v Břeclavském deníku /červen 2012/

04.07.2012 12:00

 

Týnec se konečně dočkal nové vlajky

Autor článku: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Od neděle zdobí kancelář starostky Týnce Hany Zoubkové posvěcený sametový modrý prapor se žlutým vyšíváním. Odkazuje na historii obce.

Týnec - Právo užívat znak obce měl Týnec již od 14. století. Vlajka však v městečku nikdy na žerdi nevlála. Důvod? Neexistovala.
„Teprve před rokem přesně devětadvacátého června, udělil Týnci vlajku Parlament České republiky. Posvěcení se dočkala v neděli," pochvaluje si starostka Týnce Hana Zoubková.
K udělení praporu však vedla dlouhá cesta. „Prapor totiž nelze udělit bez znaku. Ale ten, jak jsme zjistili, byl heraldicky nesprávný," tvrdí starostka.
K omylu zřejmě došlo při překreslování týnecké pečeti, ze které znak vychází. „Od devadesátých let jsme pak používali špatný znak," pokračuje Zoubková.
Na nesprávnost znaku poprvé upozornil před několika lety jeden z obyvatel Týnce. „Neměli jsme však prameny, které by to doložily," vypráví starostka s tím, že do dalšího pátrání po správném znaku se na týnecké radnici pustili až s žádostí o užívání obecního praporu. „Poté jsme požádali o úpravu znaku heraldika Jana Tejkala," vzpomíná.
Po posouzení byl Tejkalův návrh schválen. Namísto dřívějších červených hradeb jsou nyní dominantou znaku žluté heraldicky zlaté hradby zasazené do modrého štítu.
Modrožlutá barva vévodí i týnecké vlajce, jejímž autorem je opět Tejkal. Na modrém pruhu vynikají tři žluté věže s cimbuřím. Prostřední věž má šikmo odlomenou horní část podobně jako je tomu na znaku obce. „Souvisí to s historií Týnce, na kterou jsme chtěli upozornit," říká starostka.
Obec vznikla již v jedenáctém století jako důležité opevněné místo chráněné valem a palisádou. „Valy jsou v Týnci dodnes patrné," podotýká Zoubková.
Od neděle posvěcený sametový obdélník se žlutým vyšíváním zdobí kancelář starostky Zoubkové.

 

Kontakt

Mgr. Jan Tejkal heraldik a vexilolog telefon 602953832 Jan.Tejkal@seznam.cz